Page 10

SSDA 2016

AWARD South Stand Expansion, Etihad Stadium The South Stand expansion increased the capacity of the stadium during the 2014/15 football season, adding 6,000 new seats through a third tier on the terraces and 1,500 additional seats around the pitch. An architecturally sympathetic extension of an existing catenary ringed structure was needed, which did not compromise the integrity or capacity of the structure and ensured that the existing stadium remained operational during works. The design was technically complex as the existing roof involved a cable net structure with a tension ring, from which steel roof rafters hung. The structural integrity of the existing tension ring relies on it running around the whole circumference of the roof; therefore any modification to the roof could not affect this, even in areas where roof rafters were removed. Protection of the existing cable was vital as there was no repair procedure in place, and damage would result in replacement and potentially the closure of the stadium for two years. Extensive design optimisation exercises were undertaken, particularly for the steel roof and the stability cores. A whole series of geometric studies evaluated the effects of different stay and mast angles, concluding with a solution to satisfy both minimum material requirements and cost. The stability cores were formed of steel vertical brace planes with the inclusion of outrigger bracing to add efficiency and, although a solution normally adopted on tall buildings, this approach proved effective for the project. A design and costing study of the original stays, which were formed of cable, revealed that bars could be introduced for the new stays. These had marginally more erection work associated with them, but overall were a more efficient solution. Combined 3D modelling allowed the integration of all services within the structural envelope, including the late addition of increased sports lighting requirements in accordance with new regulations. Architect: Populous Structural Engineer: BuroHappold Engineering Steelwork Contractor: Severfield Main Contractor: Laing O’Rourke Client: Manchester City Football Club PROJECT TEAM


SSDA 2016
To see the actual publication please follow the link above